Tips & uitleg

Interieurverlichting

Interieurverlichting

Binnenverlichting in een bedrijfsvoertuig is de kers op de taart. Zelfs als je gekozen hebt voor het originele verlichtingspakket, dat bij aankoop geïnstalleerd wordt in de laadruimte, is de verlichting vaak ondermaats. Door extra binnenverlichting te installeren, vind je je materialen en gereedschappen snel terug ook bij sombere dagen met weinig daglicht.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van binnenverlichting?

Binnenverlichting is volledig afhankelijk van je behoeften. Om een degelijke verlichting in je bestelwagen te krijgen, reken je op één armatuur per 2 meter laadruimte. Ga je echter voor een top resultaat met uitstekende verlichting, dan kan je beter één armatuur per meter als referentie nemen.

Enkele zaken om in gedachten te houden bij het plaatsen van uw verlichting:

Waar je de verlichting aanbrengt is uiteraard uiterst belangrijk: het licht mag niet verblinden maar ook geen schaduw werpen. Wil je verblinding voorkomen plaats je de verlichting best tegen het plafond. Werk je met meerdere lichtbronnen, plaats deze dan naast de deuren zodat de lichtkegel je niet stoort, ook buiten krijg je zo extra verlichting. Heb je 2 zijdeuren, plaats dan een lichtpunt naast elke deur, zo blijf je steeds verlichten ook al wordt er een deur geopend. Wil je lades verlichten dan plaats je best een strip aan de bovenzijde zodat de inhoud goed verlicht wordt als je ze opent. Ook de leggers zijn eenvoudig te belichten met een led strip aan de onderzijde van de legger erboven.

Hoe wordt de verlichting ingeschakeld?

Er zijn verschillende manieren om de lichten aan te doen, de meest voorkomende manier is wanneer een deur wordt geopend. Het nadeel hiervan is dat je niet kan controleren wanneer de lichten uitgaan, als de deuren langer blijven open staan. De regeling hiervan gaat via de sturing van het voertuig: het doven van de lichten kan al binnen de 5 of 10 minuten of bij het sluiten van de deuren. Opgepast, dit is voor maximaal 2 armaturen en een extra relaissturing kan nodig zijn. Aarzel niet ons te contacteren als je hieromtrent vragen hebt, we helpen je graag verder de juiste verlichting te kiezen voor jouw voertuig. 

Wanneer je een lichttimer installeert krijg je wat meer vrijheid. De verlichting kan aan- en uitgeschakeld worden via een schakelaar met een timer die je naar wens kan programmeren. 

Wil je voor langere tijd in de bestelwagen werken, raden we aan om een besturingssysteem voor de verlichting te gebruiken. Dit omvat een ingebouwde batterijmonitor en een instelbare timer. Je kan de verlichting instellen voor een tijdspanne tussen enkele seconden en 10 minuten. De besturing schakelt de verlichting uit wanneer de accuspanning laag wordt. Je kan ook de deursignalen van de bestelwagen gebruiken en het toetsenbord in- en uitschakelen. Via een besturingssysteem zijn er veel mogelijkheden. Het is belangrijk om te bepalen welke functies geconfigureerd moeten worden. Naast de bediening van de interieurverlichting kunnen nog 5 extra functies geprogrammeerd worden en er is een extra 12V uitgang. Alles wordt aangestuurd door de batterijmonitor.

Je kan ook werken met een eenvoudige aan/uit schakelaar, het nadeel hiervan is dat als je het lampje vergeet uit te schakelen, de kans groot is dat de batterij van het voertuig leegloopt. Wij raden deze optie niet aan, maar indien gewenst, kunnen we uiteraard een schakelaar installeren. Wil je deze schakelaar zelf aansluiten, vergeet dan niet de bedrading naar de accu te bevestigen.

producten in de post
loader